Hönsen & Vaktlarna

På Norrgården har vi ett flertal olika hönsraser, vissa blandras och andra renrasiga varianter. Inom den sistnämnda kategorin har vi bland annat grönvärpande favoriterna Araucana och Isbar. Även franska Maraner och indonesiska Ayam Cemani finns i flocken. Visste du att Ayam Cemani är en helsvart hönsras, både till utsidan och till insidan. Allt förutom blodet är svart. Ben, inälvor, kött, fjädrar, kam och hud. Tyvärr är äggen inte svarta utan vita, vilket vi som är smått besatta av olika äggfärger hade gillat.

Vår hönsgård har fri tillgång till en innedel samt en utedel. Minst fyra gånger i veckan går de ute fritt dagtid på gården. Under våra fyra år med hönsen har vi inte haft en enda rovdjursattack på hönsen, vilket verkar höra till ovanligheterna här i Roslagen. Kanske är det rörelsen på gården som ger den effekten, när vi människor är ute tillsammans med får och hundar.

Vi har under en period haft vaktlar, vilket vi pausat för tillfället och som vi planerar plocka upp igen till våren med en ny kull.

Äggen säljs till kunder på ön och på fastlandet, samt går till eget bruk. Äggköp sker via hemsidan eller bokning via sms för att säkerställa tillgång. Det första året hade vi en drop-in butik vilket vi upphörde med efter ett tag när vi gick över till bokning.